Familierecht

Leg belangrijke zaken in uw persoonlijke levenssfeer vast

Trouwen, samenwonen, scheiden en overlijden; allemaal gebeurtenissen in de persoonlijke levenssfeer waarbij het belangrijk is dat zaken goed worden afgesproken en vastgelegd. Wij kunnen u deskundig helpen bij het opmaken van bijvoorbeeld uw huwelijksvoorwaarden, samenlevingscontract, voogdijregeling en uw testament. Klik op een specifieke onderdeel voor meer informatie.

Testament

Wij denken graag met u mee over het opstellen van het voor uw situatie meest gewenste testament.

Wij zullen u daarbij adviseren zowel op sociaal gebied, waarbij de familieverhoudingen niet uit het oog worden verloren, als op financieel gebied, waarbij met name de fiscale kant wordt bekeken.

Voogdij

Wie zorgt er dan voor de kinderen als de beide ouders er niet meer zijn? De meeste ouders staan hier echter niet bij stil.

Bij uiterste wilsbeschikking kan iemand worden benoemd die voor de minderjarige kinderen moet zorgen: de zogenaamde voogdij-regeling. Dit regel je bij de notaris!

Huwelijksvoorwaarden

Gaat u trouwen? Gefeliciteerd! Hebt u al gedacht aan een bezoekje aan de notaris vooraf? Als u trouwt zonder het maken van huwelijksvoorwaarden, bent u in gemeenschap van goederen getrouwd. Dit betekent dat zowel alle bezittingen als alle schulden van beide partners gezamenlijk zijn geworden. Met huwelijksvoorwaarden kunt u dit voorkomen.

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract zorgt voor een stuk zekerheid binnen een relatie. Samenwonen zonder samenlevingscontract heeft (met uitzondering van enkele fiscale consequenties) geen juridische gevolgen, maar het kan gewenst zijn een aantal zaken toch op papier te zetten. Je weet immers maar nooit.

Nalatenschap

Bij het behandelen van een nalatenschap komt er veel op de erfgenamen af. Vooral de juridische en fiscale aspecten kunnen erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen als notaris- en adviespraktijk een grote zorg wegnemen en u op diverse momenten bij de behandeling van dienst zijn.

Schenking

Wij helpen u graag bij het opstellen van een schenkingsplan.

Daarmee kunt u wellicht een groot bedrag aan successierecht bij overlijden besparen, omdat u een groot deel van uw vermogen al voor uw overlijden en zonder belasting aan uw kinderen hebt geschonken.

Estate Planning

Het is belangrijk dat testament en gesloten overeenkomsten zorgvuldig zijn doordacht, op basis van grondige juridische en fiscale kennis. Wij adviseren u graag hieromtrent, zodat uw erfgenamen niet voor nare verrassingen komen te staan na uw overlijden.

Uitleg bij wettelijke verdeling

De in het spraakgebruik vaak gehanteerde regel “de helft + een kindsdeel” voor de echtgenoot is alleenvantoepassing bij een huwelijk in gemeenschapvangoederen, omdat de langstlevende de helft daardoor bij leven al heeft.